Neler yeni
Sosyal Medya Forum Siteniz - SosyalMedyaForum.Com

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Makay 

Black Smoke
Forum Admini
Dronelar, son yıllarda hobi amaçlı kullanımdan profesyonel iş süreçlerine kadar pek çok alanda hayatımıza girdi. Tarımdan lojistiğe, film yapımından güvenliğe kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan insansız hava araçları (İHA), Türkiye’de yasal olarak uçurulmadan önce belirli izinlere ve eğitim süreçlerine tabi tutulmak zorundadır. Bu yazıda, Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından tanınan İHA 0, İHA 1 ve İHA 2 ehliyetlerinin nasıl alındığını adım adım anlatacağız.

Bu süreçleri öğrenmek, hem güvenli bir uçuş deneyimi yaşamanız hem de yasal sorunlarla karşılaşmamanız açısından oldukça önemlidir.

İHA (Drone) Sınıflandırmaları Neye Göre Yapılıyor?

SHGM, droneları ağırlıklarına göre üç ana gruba ayırmaktadır:
  • İHA 0 (0 - 4 kg arası)
  • İHA 1 (4 - 25 kg arası)
  • İHA 2 (25 kg ve üzeri)
Bu sınıflandırma, alınacak sertifika tipini ve eğitim sürecini doğrudan etkiler. Hangi sınıfa ait bir drone kullanıyorsanız, o sınıfa uygun bir ehliyete sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hukuki yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır?

En çok araştırılan sorulardan biri de “Drone ehliyeti nasıl alınır?” sorusudur. Bu ehliyetlerin tamamı SHGM tarafından yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla verilmektedir. İşte sürecin tüm detayları:

1. SHGM’ye Kayıt Olun

İlk olarak,
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için giriş yap veya üye ol.
sayfasına girerek bireysel kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Burada drone bilgilerinizi ve kişisel bilgilerinizi eksiksiz olarak girmeniz gerekir.

2. Eğitim Kurumunu Seçin

SHGM onaylı eğitim kurumlarından birine başvurarak drone ehliyeti eğitimi almanız gerekir. Bu kurslar genellikle hem teorik hem de uygulamalı eğitim içerir. Eğitimler uzaktan veya yüz yüze yapılabilir.
Yetkili eğitim kurumları listesine SHGM’nin
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için giriş yap veya üye ol.
üzerinden ulaşabilirsiniz.

3. Teorik ve Uygulamalı Eğitimler

Eğitim içeriği genellikle şu modülleri kapsar:
  • Hava hukuku
  • Meteoroloji
  • Hava trafik kuralları
  • Uçuş planlama
  • İHA sistemleri ve uçuş prensipleri
  • Acil durum yönetimi
İHA 0 sınıfı için sadece teorik eğitim yeterli olabilirken, İHA 1 ve İHA 2 sınıflarında uygulamalı uçuş sınavları da zorunludur.

4. Sınav ve Sertifika Süreci

Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, SHGM onaylı sınavlara girer. Sınavda başarılı olan adaylar, SHGM sistemine kayıtlı bir şekilde İHA pilotu (ehliyetli) olarak belge almaya hak kazanır. Bu belge, Türkiye genelinde geçerli olup, hem ticari hem de hobi amaçlı uçuşlarda yasal zorunluluktur.

5. Sertifikanızla SHGM’ye Başvurun

Sertifikanız size ulaştıktan sonra SHGM sistemine tekrar giriş yaparak sertifikanızı tanımlamanız gerekir. Ardından drone’nuzu da sistem üzerinden eşleştirerek tüm yasal süreci tamamlamış olursunuz.

Ehliyet Almadan Uçanlar Ne Gibi Risklerle Karşılaşır?

Drone ehliyeti olmadan uçuş gerçekleştirmek, Kabahatler Kanunu kapsamında cezai yaptırımlara tabidir. Bu cezalar, uçuş yapılan bölgeye, dronenun ağırlığına ve kullanım şekline göre değişebilir. Özellikle kalabalık alanlarda ve yerleşim yerlerinde yapılan izinsiz uçuşlar, ağır cezalara yol açabilir.

Kimler Drone Ehliyeti Alabilir?

İHA 0 ve İHA 1 kategorileri için başvuru şartları oldukça esnektir. Genellikle:
  • En az 12 yaşında olmak (İHA 0)
  • En az 15 yaşında olmak (İHA 1)
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya oturma izni sahibi olmak
  • Sabıka kaydının olmaması (ticari kullanım için)
İHA 2 ehliyeti için ise daha detaylı bir süreç ve uçuş deneyimi gerekmektedir.

droneehliyetinasilalinir.sosyalmedyaforum.com.webp

Sonuç

Türkiye’de drone kullanımının artması, beraberinde yasal düzenlemeleri de getirdi. SHGM tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla alınan İHA 0, İHA 1 ve İHA 2 sertifikaları, hem güvenli uçuş yapmanızı hem de yasal zorunluluklara uygun hareket etmenizi sağlar. Özellikle “drone ehliyeti nasıl alınır?” sorusu son dönemlerde sıklıkla gündeme gelmektedir ve bu konuda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Gerekli adımları eksiksiz yerine getirerek kısa sürede sertifikanızı alabilir, yasal ve güvenli şekilde drone uçuşlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Telif Hakkı Notu:

Bu içerik 2025 SosyalMedyaForum.Com için özel olarak hazırlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz.

Geri